Vodka

Ide o jeden z najpoužívanejších destilátov na svete. Vodka môže byť vyrobená z akejkoľvek rastlinnej suroviny bohatej na škrob či cukor. V súčasnosti sa často používa cirok, kukurica, zemiaky, melasa, sójové bôby, ovocie, ryža či cukrová repa. Tie najlepšie destiláty však vznikajú z raže a pšenice. Rusko, Poľsko, Fínsko, Švédsko – to sú krajiny, ktoré urobili z výroby vodky takmer umenie. V USA bola vodka pred r. 1940 prakticky neznáma, dnes patrí aj tam medzi obľúbené destiláty. Štandardné ukrajinské, poľské, ruské, lotyšské a litovské vodky obsahujú 40 – 75 % alkoholu. Európska únia stanovila pre vodku minimálny obsah alkoholu 37,5 %, USA 30 %. Historici stále nemajú jasno, kedy a kde sa vodka začala vyrábať. Podľa niektorých zdrojov to malo byť na území dnešného Ruska v 9. storočí, iné pramene naznačujú, že sa tak stalo v Poľsku ešte v 8. storočí. Vodka sa spočiatku používala ako liek, mala inú chuť, farbu aj vôňu a nízky obsah alkoholu, lebo technológiou prirodzeného kvasenia sa dalo docieliť max. 14 %. Až po objavení destilácie prišiel na rad „tvrdý“ alkohol. Prvý liehovar (vinokurnya) na výrobu vodky bol zdokumentovaný až v r. 1174 v kronike mesta Vyatka, vtedy Khlynovska (Rusko). Názov "vodka" vznikol zdrobneninou slovanského slova voda. Dá sa to interpretovať ako „malá voda“, alebo aj ako „málo vody“ (veľa alkoholu). Slovo vodka bolo prvýkrát zaznamenané v roku 1405 v Poľsku (súdne dokumenty Akta Grodzkie). Vtedy označovalo chemickú zlúčeninu, používanú ako liek alebo čistiacu kozmetiku, zatiaľ čo populárny nápoj sa v Poľsku volal gorzałka. Slovo vodka napísané v azbuke sa objavilo prvýkrát v r. 1533 vo vzťahu k liečivému nápoju, ktorý vozili z Poľska do Ruska obchodníci z Kyjevskej Rusi. V strednej a východnej Európe či okolo Baltského mora sa vodka pije najmä čistá. Dnes sú veľmi módne a obľúbené vodky s ovocnými práchuťami. Inde sa vodka používa hlavne na prípravu kokteilov a mixovaných drinkov. Je dôležitou súčasťou nápojov ako Bloody Mary, Sex on the Beach, Moscow Mule, White Russian, Black Russian… Tip na prípravu cukrového sirupu Pri príprave skoro každého koktailu používame cukrový sirup. Nikdy nemôžeme pridať čistý cukor. Koktaily s cukrovým sirupom sú jemnejšie a chutnejšie a majú lepšiu konzistenciu. Cukrový sirup sa nedá nahradiť ani priemyselne vyrábaným ovocným sirupom. Ak sirup nechceme kupovať, môžeme si ho vyrobiť doma. Na výrobu 1/2 l cukrového sirupu potrebujeme 1/2 kg kryštálového cukru a 3/8 l studenej vody. Vznikne nám základný sirup bez chuti. Všetky použité nádoby musia byť dokonale čisté. Do nerezového alebo smaltovaného hrnca nasypeme cukor, zalejeme vodou a rozpustíme. Postavíme na oheň, privedieme pomaly k varu a občas zamiešame. Keď sa začne zmes variť, postriekame ju studenou vodou, aby spadla pena tvoriaca sa na povrchu. Penu, ktorá zostane, pozberáme. Potom zmes povaríme asi 5 minút. Vznikne nám približne 1/2 l čistého cukrového sirupu. Cez jemné sitko alebo čisté husté plátno sirup nalejeme do džbánika alebo porcelánového hrnčeka a po vychladnutí môžeme naliať do fliaš, dobre uzavrieme a uschováme v chlade. Ak by sme sirup varili o dve či tri minúty dlhšie, bol by hustejší a nevydržal by dlhšiu dobu, podobne ako med by čoskoro vo fľaši skryštalizoval. Sirup necháme vychladnúť a použijeme na výrobu koktailov.

Vodka | ARTbottles | Investičný a zberateľský alkohol

Podkategórie

Nachádza sa tu 1 produkt.

Zobrazuje sa 1-1 z 1 položiek

Aktívne filtre